Gjenikonomia

nga Steven D. Levit, Stephen J. Dubner

1200 L

Categories: SKU: 9789951721301

Cila është më e rrezikshme; një armë apo një pishinë? Çfarë kanë të përbashkët nxënësit e shkollave dhe mundësit sumo? Përse tregtarët e drogës ende jetojnë me shoqëruesit e tyre? Sa kushton për tu bërë një prind i vërtetë? Si ka ndikuar legalizimi i abortit në shkallën e krimit të dhunshëm?

Këto nuk mund të tingëllojnë si pyetje tipike për një ekonomist; Njëri nga autorët, Stiven D. Levitt nuk është një ekonomist tipik. Ai është një dijetar shumë i njohur që studion enigmat e jetës së përditshme – që nga mashtrimi dhe krimi tek sportet dhe rritja e fëmijëve – përfundimet e të cilave na sjellin në mendje mençurinë tradicionale.

Gjenikonomia është një bashkëpunim i ri mes Steven D. Levit dhe Stephen J. Dubner, ky i fundit një gazetar dhe autor i vlerësuar me disa çmime. Zakonisht, ata e fillojnë me një mal të dhënash dhe me një pyetje të thjeshtë. Disa nga këto pyetje kanë të bëjnë me çështjet e jetës dhe vdekjes; Të tjerët kanë një cilësi të çuditshme. Kështu, fusha e re e studimit që përfshin ky libër: Gjenikonomia.

Nëpërmjet rrëfimit të fuqishëm dhe depërtimit të thellë, Levitt dhe Dubner tregojnë se ekonomia është thelbësisht studimi i nxitësve; – se si njerëzit marrin atë që dëshirojnë ose kanë nevojë; sidomos, kur njerëzit e tjerë duan ose kanë nevojë për të njëjtën gjë.

Në Gjenikonomi ata eksplorojnë anën e fshehur të çdogjëje. Mënyrën e brendshme të punës së një bande; të vërtetat rreth agjentëve të pasurive të paluajtshme; Mitet e financimit të fushatave; Shenjat treguese të një mësuesi mashtrues; Sekretet e Klu Klux Klan, etj..

Ajo që i bashkon të gjitha këto histori në një është besimi se bota moderne, pavarësisht nga një kompleksitet i madh dhe mashtrimi i vërtetë, nuk është e padepërtueshëm, nuk është e panjohur dhe, nëse bëhen pyetjet e duhura, ajo është edhe më intrigues ngasa ne e mendojmë. Gjithçka që duhet është një mënyrë e re e të vështruarit.

Gjinekonomia krijon këtë premisa të pazakontë: Nëse morali përfaqëson se si do të dëshironim që bota të punojë, atëherë ekonomia përfaqëson atë se si funksionon aktualisht. Është e vërtetë që lexuesit e këtij libri do të armatoset me thashetheme të mjaftueshme dhe histori sa për të kaluar një mijë koktejle. Por Gjinekonomia mund të ofrojë më shumë se kaq: Ajo do të ripërcaktojë fjalë për fjalë mënyrën se si e shohim botën moderne.

Botues:

Shqyrtime

Ende pa shqyrtime.

Bëhuni i pari që shqyrton “Gjenikonomia”

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Libra të ngjashëm